Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Gulag túlélésének titka: a h
  2007-11-18 10:36:03, vasárnap
 
  A Gulag túlélésének titka: a hit

v, 2007-11-18 00:57 Belföld

Menczer Gusztáv: csak azért is itt vagyunk még, csak azért is elmondjuk a világnak.
Nyolcvanhat esztendősen íróként debütált Menczer Gusztáv. Közölni akarta a máig közölhetetlent, hogy már 1945 előtt 12 ezer magyar nevét és címét összeállította az orosz titkosrendőrség, akiket rabszolgává kívántak tenni. Dokumentumokkal bizonyítható, hogy a szovjetek 760 ezer hadifoglyot ejtettek. Ötvenezer magyar embert deportáltak. Negyvenezer honfitársunkat a szovjet hadbíróság ítélt el, két- ezret azonnal kivégzett, 38 ezer a Gulag rabtelepein veszett el. Dacból írt. Azért, hogy a fiatalabb generációk tiszteljék azokat, akiknek segítségével mégiscsak van mozgástere újkori demokráciánknak.

-Könyvét nem lehet elolvasni, "csak" olvasni. Sok-sok gondolkodás közepette. Ez volt a célja?
-Nem emlékezni akartam, főként nem magamról írni. Az volt a célom, hogy bemutassam az irracionálist, azt, ahogy a felszabadulás után egy börtönbe kerültek nyilasok és ellenállók, ahogy koncepciós perek áldozatává váltak kommunisták és háborús bűnösök, ahogy az Auschwitzból szabadult zsidók itthon az ÁVH börtöneit is megismerhették, sőt újra vagonba és fogolytáborba kerültek. Csoda, ha nem tudunk mit kezdeni egymással, a szabadsággal?

-Ezért érezheti azt az ember, hogy ebben az országban mindenki sértett, vesztett, rosszkedvű?
-Valószínűleg. Az én korosztályom olyan világban élt, amelyben a pusztulás volt okszerű, és a túlélés volt fatális. Ez kihat az utódokra is.

-Keresztény középosztálybeli család gyermekeként nevelkedett, medikusként élte meg az elhurcoltatást előbb a magyar nyilas, majd a szovjet bolsevik ármádia által. Az újkori rabszolgaság kárvallottja, a modern kori barbárság áldozata és túlélője. Mégis bölcs elégedettség jellemzi, holott majdnem kilenc évet raboskodott a Gulagon, semmiért.
-Mindaz, amin átmentem, és erről mi, túlélők sokszor ejtünk szót, nem volt más, mint az élet egyeteme. Komolyan mondom, nem sajnálom, ami történt. Biztos, hogy valamennyiünk sorsa, erkölcse, világnézete és ellenállóképessége egészen másként alakult volna a Gulag nélkül.

Menczer Gusztáv: csak azért is itt vagyunk még, csak azért is elmondjuk a világnak
(Fotó: Horváth Péter Gyula)

-Azt írja a könyv előszavában, hogy lelkében a jóisten iránti hála van, mert hiszi, hogy akit az Úr szeret, azt nehéz próbák elé állítja. Nem igazságtalan ez? Mi jut annak, akit az Úr nem szeret?
-Milliárdos, esetleg miniszterelnök. Egyébként a keresztény vallás alapja éppen az, hogy isten mindenkit szeret. És akit nagyon, azt próbára teszi. Hogy mi a célja a próbának? A lélek edzése. Vagy kiállja az ember, vagy nem. A hozzám hasonló életpályát maguknak tudók a kilencven évhez közel állandóan készek arra, hogy bármikor meghalhatnak. De ez az örök életbe való távozást jelenti. Ez a hit a próba kiállásának ajándéka. Épp ezért meggyőződésem, hogy sok lehet az olyan hívő ember, aki ateistának állítja be magát, mert ez az ő hatalmi, anyagi pozícióját elősegíti, illetve erősíti. A vallás lényege hit, a valamiben való hit. A Gulag túlélésének ez a titka.

-A kihallgatások kínzásait, az embertelen vagonírozást, a mínusz hatvan fokos hidegben végzett rabmunkát plasztikusan ismerteti. Azt írja, hogy állandó kapcsolatban volt a jóistennel. Reggeli, déli és esti imákat mondott egy irracionális korban, amelyben legkevésbé az ember számított. Valóban a hit ereje segítette a túlélést?
-A Gulagra úgy kerültem, hogy utolsó éves orvosegyetemista voltam. Rabságom alatt mindvégig praktizáltam, gyógyítottam a társaimat, sokszor még a fogva tartókat is. Ez érdekes történet lehetne, de ennél többet akartam. Be akartam mutatni egy embertelen ideológiát. Ma már tudhatjuk, hogy nincs kommunizmus. Az egész csak kitaláció, nem más, mint próbálkozás arra, hogy egy világnézeti filozófiával alátámasszák a bolsevizmust. Ez pedig nem más, mint annak kidolgozása, hogy melyik társadalmi csoporttal kell kezdeni a leszámolást, s ha ez sikerült, és a lehetséges ellenfeleket likvidálták, akkor ki lehet jelenteni, hogy mostantól népi demokrácia lesz. Igen, ki kell mondani, hogy a bolsevizmus nem más, mint a diktatúra irányítása egy kézben. És senki ne higgye, hogy a döntések itt, nálunk születtek. Moszkva diktált, és az álca a kommunizmus és a szocializmus hangoztatása volt. Sajnos a magyarnak is meg kellett tanulnia, hogy mi a szocializmus. Kevés bérért, pisszenés nélkül dolgozni.
A jutalom pedig a többévi várakozás utáni Trabant. Legfeljebb. Erről kellett szólni, ezért kellett A Gulag rabtelepeit megírni.

-És azért, mert a történteket máig nem tárta fel senki. Megdöbbentő adatokat és dokumentumokat tett közzé. Kutatói erényeket bizonyít a visszaemlékezés utáni három fejezet.
-Ez volt a cél. Megmutatni, hogy már 1945 előtt 12 ezer magyar nevét és címét összeállította az orosz titkosrendőrség, azokét, akiket az ország esetleges megszállása után rabszolgává kívántak tenni. Ez történt. Állításom dokumentumokkal bizonyítható. Miként az is, hogy 760 ezer hadifoglyot ejtettek, 223 ezer tért vissza. Ötvenezer volt a polgári internáltak száma. Negyvenezer honfitársunkat a szovjet hadbíróságon ítélték el. Közülük kétezret azonnal kivégeztek, 38 ezer a Gulagon veszett el. Írásom a mártírokról szól, és a történelmi amnéziát szeretné megszüntetni.

-Sztálin halála után az SZKP központi bizottsága a külföldi elítéltek ügyét felülvizsgáltatta, a legfelsőbb tanács elnöksége pedig törvénytelennek ítélte a politikai elítéltekkel történteket. Szerencsésen hazatért, hét év elteltével, 1960-ban egyéni kérésre a szovjet legfelsőbb tanács rehabilitálta. A kommunista rezsim hogyan fogadta?
-Más volt az az ország, amelyből elhurcoltak, és más, amelybe visszaérkeztem. A velünk szembeni állandó gyanakvás, az emberek rendszertől tartó félelme érzékelhető volt. Éppen ezért nem lényegtelen szempont annak említése, hogy a rendszert működtető és a folytonosságot szavatoló állambiztonságról máig nincs szó, holott nélküle ez az ördögi rendszer nem működhetett volna. Az önként vállalók, megzsaroltak, ügynökök és irányító tisztek ezreiről mit sem tudunk.

-Emlékeztet mindannyiunkat arra, hogy mi lett sok százezer "ismeretlen katonával?"
-Igen, ez a szándékom. Be kell végre vallani, hogy e kérdés tisztázása nélkül nem választható több ciklusra, becsapás nélkül, erkölcsileg elfogadható pártformáció.

-Azt mondta, a történtek ellenére boldog ember.
-Igen, az vagyok, de a lelkem háborog. Hitler utódja, Dönitz admirális tíz évet kapott a nürnbergi nemzetközi bíróságon, és én is, aki semmit sem követtem el.

Pályakép

Menczer Gusztáv 1921-ben született Budapesten. Az elemi és középiskola után a Pázmány Péter Tudományegyetem Orvostudományi Karán tanult négy évet. A MAC atlétája, sprinter volt. 1945 januárjában a nyilas számonkérőszék ítélte halálra mint hadiszökevényt. Ezt még megúszta. 1945 szeptemberében az orosz titkosrendőrség fogta el Budapesten, majd tíz évre ítélték. Politikai rabként csaknem kilenc évet töltött a Gulagon. 1953. december 3-án érkezik vissza Budapestre. 1954-től a Pest Megyei Kőbányaipari Vállalat szállítási ellenőre lesz. Újra sportolni kezd. 1955-től 1958-ig a Fővárosi Egészségügyi Szakiskolák Központjának vezetője, majd 1960 és 1965 között a Korányi kórház egyik vezetője, 1965 és 1970 között az Egészségügyi Minisztérium Szervezési és Információs Központjának munkatársa. 1971 és 1975 között önálló szinkrontolmács. 1976-tól a KSH, majd 1980-tól az Egészségügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatok osztályán dolgozik. 1990-től 2006-ig a Kárpótlás Társadalmi Kollégium elnöke. 1989-ben alapítója és máig a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke. A MAC-Népstadion SC elnökségének tagja, és a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja.

Gaál Péter
(Magyar Hírlap)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: orvosegyetemista, középosztálybeli, kényszermunkások, tudományegyetem, titkosrendőrség, szinkrontolmács, törvénytelennek, dokumentumokkal, demokráciánknak, visszaemlékezés, számonkérőszék, honfitársunkat, hadiszökevényt, orvostudományi, visszaérkeztem, megismerhették, folytonosságot, összeállította, mindannyiunkat, elhurcoltatást, közölhetetlent, dokumentumokat, miniszterelnök, szeptemberében, szovjetunióban, valamennyiünk, felszabadulás, irracionálist, fogolytáborba, tiszteletbeli, szervezetének, rehabilitálta, kihallgatások, meggyőződésem, segítségével, központjának, máig közölhetetlent, orosz titkosrendőrség, szovjet hadbíróság, fiatalabb generációk, felszabadulás után, börtönbe kerültek, országban mindenki, pusztulás volt, túlélés volt, elhurcoltatást előbb, magyar nyilas, szovjet bolsevik, újkori rabszolgaság, modern kori, élet egyeteme, könyv előszavában, Menczer Gusztáv, Horváth Péter Gyula, Pázmány Péter Tudományegyetem Orvostudományi Karán, Pest Megyei Kőbányaipari Vállalat, Fővárosi Egészségügyi Szakiskolák Központjának, Egészségügyi Minisztérium Szervezési, Információs Központjának, Egészségügyi Minisztérium, Kárpótlás Társadalmi Kollégium, Politikai Rabok, Kényszermunkások Szervezetének, MAC-Népstadion SC, Magyar Olimpiai Bizottság, Gaál Péter, Magyar Hírlap,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tanuld meg ezt a versemet  A másik dolog,  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Paul David Tripp Április 20  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  képre írva  Idő  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Radikális szeretet  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Tanuld meg ezt a versemet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Minden harmadik...  Png nő  Egy bizonyos határt  Akarat  Mi lenne ha  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy maradéktalanul uralt világ  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Adakozás  Még csak most kezdődik a nap  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Reggel van  Nevem  A jó emberek mindig szépek mar...  Png kislány  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Popper Péter szavai  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Hazára minden embernek szükség...  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kellemes délutánt kívánok  Png virág  Facebookon kaptam  Alázat  Még csak most kezdődik a nap  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Csak a fogyatkozás látható  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Sose bánj semmit  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Adakozás  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hiányzik  Png csokor  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Png ház  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szívem  Nagyi telefonál  Jó éjszakát  Akarat  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png telefon  A Megváltó szolgálatában  Png cica  Az igazi szeretetért rendszeri...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Esti kép  Csak a fogyatkozás látható  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einsteinről 
Bejegyzés Címkék
máig közölhetetlent, orosz titkosrendőrség, szovjet hadbíróság, fiatalabb generációk, felszabadulás után, börtönbe kerültek, országban mindenki, pusztulás volt, túlélés volt, elhurcoltatást előbb, magyar nyilas, szovjet bolsevik, újkori rabszolgaság, modern kori, élet egyeteme, könyv előszavában, jóisten iránti, keresztény vallás, lélek edzése, hozzám hasonló, kilencven évhez, örök életbe, próba kiállásának, olyan hívő, vallás lényege, valamiben való, kihallgatások kínzásait, embertelen vagonírozást, mínusz hatvan, irracionális korban, ember számított, fogva tartókat, embertelen ideológiát, egész csak, világnézeti filozófiával, lehetséges ellenfeleket, diktatúra irányítása, szocializmus hangoztatása, jutalom pedig, többévi várakozás, történteket máig, visszaemlékezés utáni, ország esetleges, polgári internáltak, szovjet hadbíróságon, mártírokról szól, történelmi amnéziát, külföldi elítéltek, legfelsőbb tanács, politikai elítéltekkel, szovjet legfelsőbb, kommunista rezsim, velünk szembeni, emberek rendszertől, rendszert működtető, folytonosságot szavatoló, ördögi rendszer, önként vállalók, történtek ellenére, lelkem háborog, nürnbergi nemzetközi, nyilas számonkérőszék, orvosegyetemista, középosztálybeli, kényszermunkások, tudományegyetem, titkosrendőrség, szinkrontolmács, törvénytelennek, dokumentumokkal, demokráciánknak, visszaemlékezés, számonkérőszék, honfitársunkat, hadiszökevényt, orvostudományi, visszaérkeztem, megismerhették, folytonosságot, összeállította, mindannyiunkat, elhurcoltatást, közölhetetlent, dokumentumokat, miniszterelnök, szeptemberében, szovjetunióban, valamennyiünk, felszabadulás, irracionálist, fogolytáborba, tiszteletbeli, szervezetének, rehabilitálta, kihallgatások, meggyőződésem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.